Stek z piersi kaczej

Steki z wołowiny, wiadomo pycha. A stek z piersi kaczej lubicie? Pewnie tak, ale czy robiliście je w domu? Jeżeli będziecie się trzymać kilku żelaznych zasad, przygotujecie w domu soczysty kawałek mięsa z chrupiącą skórką. Chcecie się dowiedzieć jak? Zacznijcie od…

piersi kaczki befsztyk

… kupienia piersi kaczych w sprawdzonym sklepie. Chodzi o to, żeby mięso nie było nastrzykiwane i w czasie smażenia nie wylała się z niego woda, w której będzie się gotowało, zamiast podsmażać. Ponad to nie nakłuwajcie steka widelcem w żadnym momencie przygotowania –  z resztą zasada dotyczy wszystkich rodzajów mięsa. Chodzi o to, żeby sok nie wyciekł i mięso się nie przesuszyło. Nie smażcie mięsa wyjętego prosto z lodówki. Zostawcie je minimum 40 minut, do godziny, poza lodówką, żeby nabrało temperatury otoczenia. Nie przedłużajcie czasu smażenia/pieczenia, żeby zachować odpowiednią wilgotność wnętrza steka.

Jeden z naszych Klientów Pan Andrzej, czytając ten wpis, zwrócił też uwagę na wybór podobnej wielkości piersi, żeby czas przygotowania był podobny oraz na krojenie gotowych steków na desce przed serwowaniem, żeby sok nie wyciekł gościom na talerz. Sprawdza mu się również jeszcze krótsze smażenie mięsa na żeliwnej od razu rozgrzanej patelni: 6 minut na skórze i 5 minut na drugiej stronie.

A teraz do roboty. Włącz piekarnik na 200 st. C. i włóż do środka blaszkę, na której będziesz dopiekać stek. Umyj mięso i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Skórkę piersi natnij w kratkę, obsyp solą i pieprzem z obu stron i wetrzyj je w mięso. Uwaga, inaczej niż podczas przygotowania steka wołowego: połóż mięso na zimnej patelni skórką do dołu i nie dodawaj żadnego tłuszczu. Włącz palnik na pełną moc i poczekaj około 2 minuty, aż wytopi się tłuszcz. Zmniejsz moc kuchenki o około jedną trzecią i podsmażaj jeszcze 6 minut. Skórka powinna być ładnie przypieczona. Jeżeli tak jest, przełóż steka na drugą stronę i podsmażaj jeszcze około 5 minut. Wyjmij mięso na ciepłą blaszkę skórką do góry, wylej do blaszki tłuszcz z patelni i piecz je około 10 minut. Po upieczeniu połóż na talerzu i daj mu odpocząć około 2 minut, żeby podczas krojenia sok nie wyciekł ze steka.

Jeżeli masz ochotę, możesz też przygotować sos. Potrzebujesz 2-3 posiekane szalotki, 2-3 łyżki żurawiny ze słoika, pół kubka czerwonego wina i pół kubka bulionu kaczego oraz kilka gałązek świeżego rozmarynu, 1 łyżkę masła klarowanego, sól i pieprz. Szalotkę podsmaż na maśle. Jak się zrumieni, dodaj wino i bulion kaczy, gałązki rozmarynu oraz sól i pieprz do smaku. Redukuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając aż sos zgęstnieje. Odcedź cebulę i rozmaryn. Gotowe.

O oto przepis na sos Pana Andrzeja:

„Wiśnie mrożone do garnka plus czerwone wino, nie za dużo. Potem ocet balsamiczny, też nie za dużo. Do tego cukier w ilości dowolnej, jak komu smakuje. Gotować aż się zredukuje. Ma być kwaśne i słodkie, mają być owoce widoczne, ale nie w całości. Ma dobrze smakować i tyle. A jeśli do tego dorzucimy jabłka karmelizowane – wziąć cząstki twardego jabłka, mogą być 16, wlać wodę do patelni (tak ze 3 mm od dna) i nasypać cukru ile się tam chce, ale nie za dużo. Do gotującej wody wrzuć te jabłka i czasem przekładać (ale nie za częsta). Czekać aż całkiem się woda zredukuje. Nie przypalić. Jabłka powinny wyglądać jak brzoskwinie. To już jest w ogóle super danie. Dużo słodyczy, ale też dużo kwaśności. Mocno pobudzające danie. Ten kwas jest potrzebny do przełamania tłustości mięsa kaczki.”

Można jeść z tym lub innym pysznym sosem! I można też jeść świadomie, wiedząc co nieco o produkcie 🙂

Kacze mięso to dobre źródło żelaza, potasu, fosforu i witamin z grupy B. Ma też bardzo dużo białka (około 25 gr w piersi ze skórką). Jest kaloryczne. Z tym, że najchudsza jest kacza pierś – około 200 kalorii ze skórką. Ale przecież takiego steka nie jemy codziennie. A ponieważ, jak wiadomo tłuszcz podbija smak mięsa i chroni przed wysuszeniem, kaczka idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia i duszenia, a my cieszymy się każdym smakowitym kęsem!

Pieczoną kaczkę oraz mięso świeże w różnych elementach możecie zamówić w naszym sklepie: zobacz w Taste Store . Zapraszamy!

stek z kaczki befsztyk.jpg

Reklama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s