Czy próbowaliście już mięsa ze strusia? Nie jest to z pewnością produkt szeroko akceptowany w naszej kulturze kulinarnej, ale z pewnością warto dać mu szansę i spróbować.
Jakie jest mięso strusie?
Mięso strusie nazywane jest mięsem XXI wieku. Cenione jest za walory smakowe, zdrowotne oraz za naturalny sposób hodowli.
Jaka jest strusina? Jeśli chcieć porównać do innego gatunku mięsa to będzie to trudne, ale najbliżej jej do… wołowiny! Strusina ma intensywny czerwony kolor i pod względem kruchości, zapachu oraz w pewnym stopniu smaku przypomina wołowinę, jest jednak od niej delikatniejsza (kruchość strusiny przywodzi na myśl bardzo dobrze wysezonowanego steka wołowego), słodsza, z wyczuwalną nutką dziczyzny. Mięso strusie jest bardzo chude, zawiera jeszcze mniej tłuszczu niż kurczak (0,9 proc. w mięsie surowym). Strukturę włókien ma podobną nieco do mięsa indyka.
Mięso to przyrządza się podobnie jak wołowinę, należy jednak pamiętać, że nie lubi ono długotrwałej obróbki termicznej – ponieważ zawiera bardzo mało tłuszczu. Najczęściej przygotowywane dania ze strusia to steki, tatar, pieczeń, rolady i carpaccio. W Taste Store najczęściej sprzedajemy steki ze strusia: mały filet ze strusia, polędwica ze strusia, mały stek ze strusia. Elementy są nieduże, a przygotowanie podobne do steków wołowych. My lubimy również gulasz ze strusiny. Robimy go podobnie jak gulasz a jagnięciny, z wyraźnymi rozmarynowymi nutami, na czerwonym winie. Ale ponieważ smak mięsa nie jest tak intensywnie krwisty jak w przypadku wołowiny, super pasują do niego również łagodne przyprawy.
Walory zdrowotne
Mięso strusie jest polecane przez specjalistów od żywienia: lekarzy, sportowców i dietetyków. Cechuje się wyjątkowo korzystnym składem chemicznym.
Mięso strusie jest bardzo dobrym źródłem białka. Dostarcza go w podobnej ilości jak inne gatunki mięsa przy bardzo małej zawartości tłuszczu. Zawiera w zależności od elementu od 20,00 aż do 23,5 % białka wysokiej wartości odżywczej.
Strusina jest bardzo chuda, zawiera jeszcze mniej tłuszczu niż kurczak (od 0,24 do 1,11%) do tego jest to tłuszcz o bardzo korzystnym składzie. W kompozycji kwasów tłuszczowych w tłuszczu wewnątrz mięśniowym ponad 1/3 to kwasy wielonienasycone, niezbędne do syntezy biologicznie aktywnych substancji regulujących czynność wielu narządów i niezastąpione składniki budulcowe wielu komórek. Korzystny skład kwasów tłuszczowych w połączeniu z niską zawartością sodu w mięsie strusim (ok. 45mg/100g tkanki) powoduje, że to mięso jest szczególnie polecane osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze krwi oraz w jego zapobieganiu.
Badania naukowe wykazały w mięsie strusim wysoką zawartość żelaza hemowego (2,9 mg/100g tkanki po obróbce termicznej), większą niż w mięsie wołowym i końskim. W przypadku mięsa, gdzie występuje głównie żelazo hemowe, wykorzystanie żelaza przez organizm ludzki sięga nawet 20%. Z tego powodu mięso strusie należy polecić osobom z anemią, kobietom w ciąży oraz amatorom sportu. Strusina jest też źródłem składników potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu: miedzi, potasu, cynku oraz witaminy B2 i PP.
Hodowla strusi mocno różni się od klasycznych masowych hodowli drobiu. Strusie hodowane są zawsze na wolnym wybiegu. Nie podaje się im hormonów wzrostu, antybiotyków czy sterydów. Strusie posiadają odpowiednio przystosowane pomieszczenia i wybiegi. Dostępne w naszej ofercie mięso strusie jest wyłącznie z polskiej hodowli zlokalizowanej na Śląsku. Hodowla posiada własną ubojnie i laboratorium do badania mięsa. To wyjątkowa hodowla na skalę Polską i pożądany produkt w Europie.
Informacje dotyczące właściwości mięsa strusiego zostały zaczerpnięte z artykułu, którego autorami są:
Prof. dr hab. Jarosław Olav Horbańczuk – Dyrektor Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN, specjalista z zakresu genetyki, hodowli zwierząt i doskonalenia żywności.
Dr inż. Krzysztof Lendzion Technolog żywności i żywienia. Pracownik naukowy Katedry Techniki i Projektowania Żywności na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.