Wagyu – najszlachetniejsza rasa mięsnego bydła z warmińskiej hodowli w naszym sklepie

Dostępna u nas wołowina WAGYU pochodzi z hodowli zapoczątkowanej 6 lat temu w Gospodarstwie Rolnym Sudwa, należącym do Pana Lecha, położonym koło Olsztynka na granicy Warmii i Mazur- drugim w Polsce, posiadającym taką rasę bydła.

WAGYU pochodzi z Japonii z okolic Kobe. Jest to rasa wolno dojrzewająca wymagająca długiego opasania, bo od 30 do 40 miesięcy. Charakteryzuje się niskimi przyrostami dziennymi i przerostami mięsa tkanką tłuszczową (marmurkiem). Bydło z którego wyprowadzono tę rasę używane było dawniej jako siła pociągowa, dlatego wykształciło ono wybitną cechę magazynowania energii w mięśniach w postaci przerostów tłuszczowych – im jest bardziej przerośnięte, tym cenniejsze kulinarnie. Daje to charakterystyczną dla tego bydła marmurkowość, a tłuszcz posiada zarówno wybitne walory smakowe jak i prozdrowotne, gdyż zawiera we właściwych proporcjach kwasy tłuszczowe omega3 i omega6. Wraz z dobrze ułożoną dietą pokarmową nadaje to mięsu wyśmienity smak.

new-york-wagyu-z-warmii.2.jpg

W Gospodarstwie Rolnym Sudwa, w celu zapewnienia bydłu zdrowia i właściwego samopoczucia, cielęta do 7 miesiąca życia przebywają z matkami-mamkami na pastwisku i dopiero po tym czasie odłącza się je i izoluje od mamek. Ze stada eliminuje się bardziej agresywne jednostki, buhajki zaś w młodym wieku pozbawia się jąder, dzięki czemu w ich mięśniach nie wyczuwa się później bydlęcych hormonów męskich. W wyniku powyższych zabiegów uzyskuje się wyjątkowy produkt, który poddany kilku dniowemu dojrzewaniu stanowi materiał wyjściowy do przygotowania przez kucharza wyśmienitej potrawy, którą cenią smakosze na całym świecie. Sposób chowu i dobór pasz ma zatem wpływ na wynik końcowy, jakim jest doskonała jakość mięsa.

W Japonii bydło karmione jest mieszankami wielu zbóż z dodatkiem ryżu i słomy ryżowej, a dla poprawy apetytu i kondycji oraz likwidacji pasożytów na skórze poddaje się je masowaniu. We wspomnianym Gospodarstwie bydło karmi się wyłącznie paszami naturalnymi, pochodzącymi z własnych upraw, wyjątkiem jest produkt pochodzący z fermentacji piwa, zastępujący w dawce pokarmowej piwo. W Japońskich hodowlach piwo używane jest do uwilgotnienia pasz treściwych. Podstawą karmienia jest siano z łąk naturalnych oraz użytków zasiewanych lucerną i koniczyną z trawami. Pasze treściwe stanowią mielone mieszanki różnych zbóż z dodatkiem nasion gryki i wyki. Pasze objętościowe uzupełnia się słomą owsianą i gryczaną, które posiadają dobry smak i różnicują dietę. W żywieniu wykorzystuje się również uprawiany w Gospodarstwie perz pastewny, zawierający dużo białka i dobrego włókna, który spełnia podobną rolę jak słoma ryżowa w Japonii. W Gospodarstwie wychodzi się z założenia, że podstawą diety winny być produkty lokalne, dobrze zbilansowane i co do których wiadomo, że na pewno nie były modyfikowane genetycznie. Opasane bydło przebywa w małych grupach pod dachem, pod dobrą opieką zoohigieniczną.

wagyu

W Gospodarstwie rozmnaża się trzy buhaje z różnych linii genetycznych posiadających świadectwo z badań genetycznych, świadczące o ich 100% pochodzeniu od bydła japońskiego. Najnowszym i najcenniejszym nabytkiem jest buhajek z linii SHIGE-SHIGETANI uważany za najlepszego przedstawiciela genetyki japońskiej z linii genetycznej hodowanej poza wyspami.

 

Mięso trafia do naszego sklepu między pierwszym a drugim tygodniu po uboju. Następnie sezonujemy je w maszej sezonowalni od 20 do 30 dni w zależności od elementu. Po tym czasie, w swojej najoptymalniejszym – najsmaczniejszym i najbardziej kruchym – stanie trafia do sprzedaży. Sprawdźcie naszą ofertę.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s