Sezon na dziczyznę

Sezonowość z kulinarnym świecie, to ostatnimi laty często pojawiający się temat. Dobre restauracje zmieniają swoje menu, biorąc pod uwagę dostępność świeżych produktów. Znamy sezon na szparagi, sezon na kurki, na kwiaty cukinii.

Wszyscy słyszeliśmy również o sezonie na dziczyznę, czy gęsinę, której czas nadejdzie już w listopadzie. Warto wiedzieć kiedy jest sezon na różne gatunki mięsa i jak wybierać dobre mięso w sezonie.

Teraz – jesienią i wczesną zimą jest sezon na dziczyznę. Dziczyzna to mięso pochodzące od dziko żyjących w polskich lasach i na polskich łąkach, zwierząt – sarny, dzika, zająca, czy dzikiego ptactwa. W sezonie jesiennym i wczesnozimowym, myśliwi odławiają zwierzynę. Sezon rozpoczyna się 3 listopada świętem myśliwych – Hubertusem. W tym czasie w specjalistycznych sklepach dostępna jest świeża dziczyzna. A jak ją kupować?

Ponieważ prawdziwa dziczyzna jest droższa i mniej dostępna, hipermarkety sprzedają mięso z hodowli. Zwierzęta hodowane są sztucznie karmione, a walory odżywcze i smakowe mięsa są niepomiernie mniejsze. Dziczyzna jest uważana za mięso szlachetne, ponieważ jest w pełni naturalna. Prawdziwa dziczyzna jest chuda, co jest wynikiem diety zwierząt żyjących wolno w naturze. Jej podstawą są rośliny dziko rosnące, nie zawierające pestycydów i sztucznych nawozów. Mięso nie zawiera antybiotyków i substancji chemicznych, za to odznacza się dużą ilością dobrze przyswajalnego żelaza oraz minerałów i witamin.

W Befsztyk.pl możecie kupić dziczyznę oraz przetwory z dziczyzny. Pochodzi ona roztoczańskich lasów oraz z okolic Parku Narodowego Ujście Warty i jest rzetelnie przebadana przez weterynarza. Po sezonie możemy kupić również dziczyznę mrożoną, czego nie należy się bać. Mrożenie pozytywnie wpływa na smak, który jest wyrazisty i zachwyca prawdziwych smakoszy. Mrożona dziczyzna nie wymaga już procesu kruszenia, które jest dojrzewaniem, sprawiającym, że mięso staje się bardziej miękkie i soczyste.

Najpopularniejsze w Polsce jest mięso z sarny, dzika, jelenia i zająca. A najbardziej popularne elementy to comber, udziec, szynka. Przygotowanie dziczyzny wymaga pewnej dbałości o zachowanie specyficznego smaku tego mięsa. Najlepiej komponuje się ono z dodatkami pochodzącymi z najbliższego otoczenia zwierząt – suszonymi grzybami, owocami leśnymi, jak borówki, maliny, żurawina, czy jagodami jałowca albo szałwią, lubczykiem. Dobrze jest podać dziczyznę z polskimi owocami – jabłkami, suszonymi śliwkami, gruszkami, wiśniami oraz nie zapomnieć o czosnku, tymianku i majeranku. Aby wydobyć i podkreślić smak tego szlachetnego mięsa należy używać dodatków i przypraw z umiarem i z dodatkiem czerwonego wina.

Fresh venison with red wine on forester lodge

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s