Figi i szynka parmeńska. Idealna, prosta przystawka na lato

Jest to przepis tak prosty jak i smaczny. Przygotowanie zajmie Wam raptem  5 minut, a resztę letniego wieczoru będziecie mieć już na same przyjemności:) Potrzebujecie dodatkowych referencji? Jamie Oliver nazywa to połączenie najseksowniejszą sałatką na Świecie:)

Zaczynamy od szynki prosciutto di Parma. Nieskromnie polecimy Wam szynkę parmeńską z naszej oferty, ponieważ jest idealna do takich przystawek. Standardowo kroimy ją na cieniuteńkie plasterki i o to właśnie w tym daniu chodzi. Dodatkowo przekrójcie plastry wzdłuż aby uzyskać wąskie, długie paski.

Następnie potrzebujemy świeże, dojrzałe figi. Dokładnie je myjemy i kroimy na ćwiartki. Paski szynki owijamy wokół kawałków fig – najlepiej po 2 warstwy na każdy kawałek, jeśli figi są duże. A jeśli są małe to figi rozkrajamy do 3/4 głębokości tak aby się nie rozpadły i rozchylamy delikatnie ćwiartki. Plaster szynki owijamy wtedy wokół całego rozkrojonego owocu. Słodycz fig jest kluczowa dlatego upewnijcie się, że są naprawdę dojrzałe. Jeśli są włoskie to najlepsze są z okresu lipiec-sierpień. Jeśli greckie to wybierzcie z sierpnia-września.

Całość posypujemy rozdrobnionym serem pleśniowym – nam smakuje z Lazurem błękitnym (i nie, Lazur nie sponsoruje tego artykułu;)) – i polewamy umiarkowaną ilością jasnego miodu kwiatowego.

Ile potrzeba na to szynki i fig? Na ile tylko macie ochotę:) Pamiętajcie tylko, że na każdą ćwiartkę potrzebujecie pół lub jeden plaster wędliny więc wychodzi po 2-4 plasterki na każdą figę. Chyba że figi są małe to wtedy 1 cały plaster przypada na 1 owoc.

I na koniec nie zapomnijcie o dodatkach – w tym przypadku wystarczą dwa: grzanki np. z opiekanej ciabatty i dobre wino:) Jest lato więc jeśli czerwone wino wyda się Wam za ciężkie, przystawka ta świetnie skomponuje się z porządnym białym Gewurztraminerem.

Enjoy!

Zrzut ekranu 2016-07-13 o 16.29.14

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s