Planujecie grilla? Kilka pomysłów na obłędne marynaty

Jak wiadomo, marynata to podstawa każdego grillowania mięsa i przyczyna większości ‚ochów’ i ‚achów’, których dumny gospodarz podczas biesiady się nasłucha od swoich gości.

Zasada, na której opiera się gros marynat, jest bardzo prosta: trzeba zmieszać ze sobą 3 żywioły: pierwszy odpowiada za kwasowość i może to być sok z cytryny, ocet winny lub balsamiczny, wino, jogurt. ‚Kwas’ jest potrzebny do złamania struktury mięsa i uczynienia go kruchym i miękkim. Drugi żywioł to olej i tutaj najczęściej pojawia się oliwa, ale mogą być i inne oleje odpowiednie do smażenia/grillowania. Olej konserwuje mięso pozwalając zamarynowane kawałki przechowywać dłużej od świeżego mięsa, a także chroni je przed przypaleniem podczas obróbki cieplnej. Trzeci żywioł to smak i tutaj dozwolone jest praktycznie wszystko: wszelkie zioła, przyprawy, czy inne produkty spożywcze, o których nawet byście nie pomyśleli, że można ich użyć do marynaty:) My zbadaliśmy temat i klika najciekawszych pomysłów na marynaty przedstawiamy Wam poniżej.

  1. Marynata kawowa

Jeśli jesteście kawoszami lub lubicie charakterystyczny dymny smak mięsa to ta marynata Wam się spodoba.

Składniki na ok. 1 kg mięsa (w porcjach):

  • filiżanka wystudzonego mocnego espresso
  • 1,5 łyżki musztardy Dijon
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka młotkowanego pieprzu

W takiej marynacie możecie przygotować kawałki piersi kurczaka, schabu / karkówki wieprzowej lub steki wołowe. Mięso powinno spędzić w marynacie między 3 a 24 h (oczywiście w lodówce) w zależności od preferencji. Pamiętajcie aby część marynaty odlać do osobnego naczynka i polewać nią mięso w trakcie przyrządzania.

marynata-kawa

2. Indyjska marynata Tandoori

Doskonała marynata bazująca na jogurcie. Używana najczęściej w połączeniu z kurczakiem.

Składniki:

  • ok 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 3 posiekane papryczki chili
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka łagodnej pasty curry
  • 2 łyżki czerwonej pasty tandoori
  • 1 łyżka puree z pomidoró
  • pół łyżeczki soli
  • 100 ml mleka

tandoori

3. Japońska marynata Teriyaki

Bardzo popularna ostatnimi czasy. Bazuje głównie na sosie sojowym, który daje słodkawy posmak. Japończycy używają jej głównie do ryb, ale świetnie pasuje do delikatnych mięs, jak drób czy wieprzowina. Po zredukowaniu sprawdza się również doskonale jako dip.

Składniki:

  • pół filiżanki sosu sojowego
  • 1/3 filiżanki cukru trzcinowego
  • pół filiżanki japońskiego wina do gotowania (raczej nie zastępujcie zwykłym winem, tylko kupcie oryginalne japońskie – to szczególna mieszanka lekko sfermentowanego ryżu powstałego z pleśni ryżowej z wódką ryżową. Można dostać choćby na Allegro)
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • pół łyżeczki wasabi

W małym garnku zmieszajcie wszystkie składniki i na średnim ogniu doprowadźcie do wrzenia. Następnie zmniejszcie ogień i poczekajcie kilka minut aż sos zgęstnieje do syropu. Zdejmijcie z ognia, wyjmijcie imbir i czosnek i pozwólcie wystygnąć. Mięso posmarujcie gotową marynatą minimum 20 minut przed przyrządzaniem. Część marynaty tradycyjnie do osobnego naczynka do polewania mięsa podczas przygotowywania.

teriyaki

4. Marynata z tequilą

Ostra marynata z charakterem. Idealna do kurczaka.

Składniki:

  • ćwierć filiżanki oliwy
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki tequili
  • 2 łyżki triple sec
  • 1 duża papryczka jalapeno lub chili posiekana z ziarnami
  • półtorej łyżeczki skórki startej z limonki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki soli

Po zmieszaniu składników dajcie marynacie odstać ok. 15 min zanim trafi na mięso. Zostawcie jej nieco na boku, aby polewać podczas przyrządzania oraz na koniec podgrzaną po przyrządzeniu na gotowe mięso.

5. Marynata z Dr. Pepperem

Kto by wpadł na to, że uwielbiany przez Amerykanów napój Dr. Pepper nadaje się także świetnie jako składnik bazowy marynaty do mięs! Zawarty w nim cukier karmelizuje mięso, a kwas czyni je kruchym. No i ten charakterystyczny pepperowy smaczek:)

Składniki:

  • 1 puszka Dr. Peppera
  • 1 wyciśnięty duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tabasco
  • ćwierć filiżanki oliwy
  • ćwierć filiżanki sosu sojowego
  • szczypta mielonej suszonej cebuli
  • szczypta mielonego suszonego czosnku
  • 1 łyżka posiekanej drobno słodkawej cebuli
  • ćwierć łyżeczki młotkowanego pieprzu
  • ćwierć filiżanki soku cytrynowego

Po zmieszaniu składników marynujcie wołowinę lub dziczyznę min. 8 h, wieprzowinę min. 4 h, a drób min. 2 h.

drpepper

6. Marynata z burbonem i imbirem

Była już tequila to czemu by nie zaszaleć z amerykańską whisky. W tej marynacie łączy się ona idealnie z imbirem tworząc słodkawą i bardzo aromatyczną bazę do wołowiny, wieprzowiny lub drobiu.

Składniki marynaty:

  • 1/3 szklanki burbona
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki orientalnego sosu Hoi Sin
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego ciemnego
  • ćwierć łyżeczki posiekanej ostrej paryczki chili
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyrumienionego na patelni sezamu

Po zmieszaniu składników marynujcie mięso przez kilka godzin (jak powyżej wołowinę najdłużej, a drób najkrócej). Bardzo ważne jest aby podczas przyrządzania mięsa na grillu nalać sobie szklaneczkę burbona i powoli sączyć. No bo w końcu skoro butelka już otwarta to właściwie czemu nie?:) Ale tylko jeśli jesteście pełnoletni.

daniels

PS. Oczywiście jeśli nie chce Wam się bawić w robienie marynaty od podstaw, można pójść na skróty. Gotowy sos Teriyaki dostaniecie w Befsztyk.pl, sos Jack Daniel’s czy sos Dr. Pepper również można bez problemu znaleźć na naszym rynku. Ale nie będzie już tej frajdy i satysfakcji! A i smak niezupełnie ten sam.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s