Jak mrozić? Jak rozmrażać?

Wiemy, że wielu z Was mrozi kupione u nas mięsa, czy wyroby garmażeryjne. Szczególnie, że często są to duże zakupy, które ciężko byłoby zjeść nawet sporej rodzinie w ciągu 2-3 dni.

Krąży wiele informacji na temat zalet i wad takiego przechowywania żywności. Część z nich to mity, które warto zweryfikować. Tutaj znajdziecie króciutki kurs mrożenia. Najważniejsze to mrozić umiejętnie!

Po pierwsze mrozić żywność wstępnie schłodzoną i szczelnie zapakowaną. Idealnie do tego nadają się worki próżniowe, w jakie standardowo pakujemy mięsa przed wysyłką w naszym sklepie internetowym.

Po drugie produkty takie jak mięso powinniśmy przed zamrożeniem dokładnie osuszyć. Kropelki wody zamienią się w zamrażarce w niszczycielskie kryształki lodu.

Po trzecie zamrażać należy w możliwie najkrótszym czasie. W przypadku powolnego zamrażania tworzą się duże kryształki lodu, które naruszają strukturę komórkową produktu. Szybkie zamrażanie natomiast powoduje tworzenie się wielu małych kryształków, które nie uszkadzają produktów spożywczych, chroniąc w ten sposób witaminy, składniki mineralne i właściwości smakowe. Jak to zrobić?

Współczesne lodówki mają często opcję szybkiego zamrażania. Zwróć na to uwagę. Jeśli masz starą lodówkę bez takiej funkcji, a planujesz dużo mrozić to może warto rozejrzeć się za nowym modelem? Zamrażanie powinno się odbywać w temperaturze -18 st. C lub niższej. Innym sposobem na szybkie zamrożenie jest podzielenie produktu na możliwie małe, płaskie porcje przed włożeniem do zamrażalnika. Ułatwia to także przechowywanie.

mrozenie zywnosci

Zamrażanie jest generalnie mało inwazyjną formą zachowania wartości odżywczych przechowywanych produktów spożywczych. Mało kto wie, że wiele mikroelementów i witamin jak np. żelazo czy witamina B zyskują w ten sposób wyższą bioprzyswajalność. Niestety niektóre witaminy, jak np. witamina C tracą po ponad 6 miesiącach ok. połowę swoich zasobów. Generalnie surowe mięsa możemy trzymać w zamrażarce maksymalnie do roku.

mrozenie miesa

A jak rozmrażać? Smakosze twierdzą, że rozmrożona żywność traci jakąś część swojego naturalnego smaku i aromatu. To prawda, ale umiejętne rozmrożenie spowoduje praktycznie niezauważalną utratę walorów smakowych. A w przypadku mięsa umiejętnie oznacza przede wszystkim powoli. Czyli rozmrażamy w lodówce przez kilka godzin lub nawet dobę w zależności od wielkości porcji. Oprócz zachowania walorów sensorycznych ma to tę dodatkową zaletę, że warunki chłodnicze ograniczają w stosunku do temperatury pokojowej rozmnażanie się bakterii niebezpiecznych dla zdrowia.

Oddzielnym tematem jest zamrażanie produktów garmażeryjnych. Rosnąca liczba Klientów, którzy kupują nasze wyśmienite firmowe pierogi Babci Jasi, pyta nas często czy można i jak to robić. Jak najbardziej można:) A najlepiej zrobić to następująco.

Pierogi, uszka, kołduny i pielmieni Babci Jasi są naturalne – nie mają konserwantów. Dlatego ich data przydatności do spożycia jest krótka. I tak ma być. Skraca to czas, w którym mogą być bezpiecznie i smacznie zjedzone. Zatem warto je zamrozić, żeby go przedłużyć.

Pierogi są sprzedawane już jako wstępnie ugotowane, dlatego nie musicie ich ponownie gotować przed mrożeniem. Są też nasmarowane oliwą więc również nie trzeba tego robić jeszcze raz. Wystarczy je rozłożyć na tacce w jednej warstwie, możliwie nie stykając ze sobą. My zamrażamy w domu rozkładając je na pergaminie do pieczenia na górnej płytkiej szufladzie zamrażarki, służącej do zamrażania lodu w foremkach. W tej postaci wkładacie je do zamrażalnika na kilka godzin do zamrożenia.

mrozenie pierogow

Po zamrożeniu trzeba je przesypać do foliowych woreczków do mrożenia, szczelnie zamknąć i voila! Można je trzymać w zamrażarce przez kilka miesięcy.

A po wyjęciu z zamrażarki najlepiej albo je najpierw rozmrozić w lodówce, a następnie wrzucić na patelnię lub ewentualnie przy braku czasu od razu wrzucić zamrożone na patelnię, ale na mały gaz i pod przykryciem. Ponieważ są to gotowane pierogi to rozmrażanie ich w gotującej się wodzie może spowodować rozmiękczenie ciasta. Ten sposób rozmrażania poleca się przy surowych (nie gotowanych wcześniej) pierogach. My jednak już nauczyliśmy się jak to robić, więc odgrzewamy je w wodzie, bo takie lubimy.

Doprowadzamy wodę do wrzenia, koniecznie zmniejszamy ogień, wrzucamy zamrożone pierogi i powoli znów doprowadzamy wodę do wrzenia. Jak się zagotuje, wyjmujemy pierogi delikatnie łyżką cedzakową. Jeżeli macie ochotę, spróbujcie.

Smacznego!

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s