Kuchnia libańska może być już niektórym z Was znana za sprawą powstających tu i tam restauracji libańskich, w tym kilku w Warszawie. Ale jesteśmy niemal pewni, że takich potraw, jakie przygotowała do swojej książki Samar Khanafer, jeszcze nie próbowaliście.
Samar to pełna pomysłów, energii i ciepła pół Libanka, pół Polka. Wciąż bardzo młoda, ale swoimi doświadczeniami mogłaby już obdzielić kilka naprawdę niezłych CV. Jednym z jej rozlicznych talentów jest gotowanie i realizuje go gotując (i to jak!) libańskie specjały. Możecie ją kojarzyć m.in. z udziału w programie MasterChef.
Piszemy o Samar i jej nowej książce ponieważ mieliśmy swój udział w jej powstawaniu. Autorka, znając już wcześniej Taste Store, zgłosiła się do nas abyśmy zaopatrzyli ją w najlepsze mięsa do potraw, które przygotowała do książki. Przygodą było podpatrywać ją przy pracy, a następnie uczestniczyć w planie zdjęciowym z jej potrawami w roli głównej. Ale najprzyjemniejsze momenty miały miejsce już po pracy, kiedy te wszystkie pięknie wyglądające potrawy można było zjeść we wspólnym gronie. Ha, i okazywało się, że wyglądają tak samo dobrze jak smakują! Na długo zapamiętamy m.in. kiełbaski jagnięce oraz tatara wg pomysłów Samar, na które przepisy znajdziecie w książce. A przepisów w sumie jest tam prawie 150.
Książka nosi tytuł „Hummus, za’atar i granaty. Kulinarna podróż po Libanie” i z pełnym przekonaniem ją Wam polecamy. Tak przy okazji, myślicie, że jedliście już naprawdę dobry hummus? To spróbujcie tego wg przepisu Samar 🙂
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o książce oraz jej autorce kliknijcie TUTAJ.