Oryginalne pastrami w naszych kanapkach po prostu uzależnia!

Witamy ponownie na łamach naszego bloga po wakacyjnej przerwie! Tych z Was, którzy odwiedzili nasz sklep ostatnim razem przed wakacjami, spotka i miła i – oj tak! – przepyszna niespodzianka. Befsztyk zaczął na miejscu serwować wyjątkowe kanapki na ciepło. Jedyne takie w całej Warszawie, bo nigdzie indziej nie znajdziecie TAKIEGO Pastrami!:)

pastramideli

Powstaje ono pod Krakowem, a przepis inspirowany jest legendarną recepturą słynnego na cały Świat pastrami z Katz’s Delicatessen w Nowym Jorku. Ci którzy mieli okazję spróbować oryginalnej kanapki z Katz’s twierdzą, że Pastrami Deli jest jego wyjątkowo udaną kopią. Jest to nie lada osiągnięcie, ponieważ znawcy tematu wiedzą, że właściciele i pracownicy Katz’s utrzymują przepis na swój delikates w najściślejszej tajemnicy. Za ten wyjątkowy produkt odpowiedzialny jest Paweł Sacha, kulinarny pasjonat i kucharz, który wraz z przyjacielem i wspólnikiem Grzegorzem Błażewiczem pokochali nowojorskie pastrami tak bardzo, że nie mogąc bez niego żyć w Polsce, postanowili je sami stworzyć. W ten sposób powstało Pastrami Deli. Kliknijcie tutaj aby dowiedzieć się więcej o ich przedsięwzięciu.

A co to właściwie jest to pastrami? W swojej klasycznej postaci, którą serwujemy Wam w kanapkach, jest to długo peklowany, przyprawiany i wędzony mostek wołowy. Oto historia (cyt. ze strony pastramideli.pl):

„Słowo pastrami w języku angielskim najprawdopodobniej dotarło do Stanów Zjednoczonych wraz z falą Żydowskiej imigracji z terenów dzisiejszej Rumunii i Besarabii w drugiej połowie XIX wieku. Rumuńscy Żydzi przybyli do Nowego Jorku w tamtym czasie, robili pastrami z piersi gęsich, które były dość tanie. Mostek wołowy okazał się jednak tańszy i z czasem niedroga wołowina zastąpiła gęsinę w procesie przygotowywania pastrami. W 1887 roku, pewien Nowojorski rzeźnik, litewski imigrant, zaserwował pierwszą kanapkę pastrami w swojej rzeźni. Kanapka stała się tak popularna, iż przedsiębiorca zamienił rzeźnię w restauracje, aby sprzedawać sandwicze z pastrami. To właśnie w Stanach Zjednoczonych pastrami jest wytwarzane w największych ilościach. Legendarne lokale, jak Katz’s Delicatessen w Nowym Jorku, serwują największe i dla wielu kultowe już kanapki z pastrami, a wiele lokali sieciowych tworzy swoje własne wariacje kanapek i sprzedaje je z wielkim sukcesem. Ostatnimi czasy, widać jednak powolny powrót do tradycji. Aby obniżyć koszty, komercyjna produkcja pastrami nie jest zapewne do końca oparta na starych, oryginalnych przepisach, które zakładały długie marynowanie, odpowiedni zestaw przypraw i powstrzymywanie się od przyśpieszania procesu produkcyjnego. Dziś w USA rośnie liczba amatorów peklowania i wędzenia mostka wołowego według oryginalnych receptur, a wiele szanujących się delikatesów żydowskich ma w ofercie tradycyjne pastrami. My w swoich wysiłkach dążyliśmy do przygotowania pastrami według dostępnych nam tradycyjnych metod i choć nasz produkt powstaje w komercyjnym zakładzie produkcyjnym, jego wytwarzanie prowadzone jest w najbardziej konserwatywny z możliwych sposobów.”

Homemade Smoked Barbecue Beef Brisket

W Befsztyku dbamy o to aby pastrami z Pastrami Deli znalazło się w doborowym towarzystwie:) Kanapki serwujemy zgodnie z tradycją na jasnym żytnim pieczywie, które dostarcza nam piekarnia Grzybki, sosy w kanapkach są od Można Mlaskać, a kapusta kiszona do kanapki Reuben przyjeżdża do nas specjalnie od pana z Bazaru przy Placu Szembeka, gdzie udało nam się znaleźć najlepszą prawdziwą kapustę kiszoną w Warszawie. Samego pastrami jest bardzo słuszna ilość bo min. 150 g. Taką kanapką można się naprawdę najeść.

pastrami-kanapka

Zapraszamy do naszego sklepu stacjonarnego na tę wyjątkową kanapkę. Tylko uważajcie – ona uzależnia:)

PS. Dla tych z Was, którzy chcą sobie samodzielnie przygotować pastrami w domu, udostępniliśmy je także w kawałkach 0,5 – 1 kg w naszym sklepie www. Kliknijcie tu aby zamówić. Istotna uwaga: nie sprzedajemy go na plasterki tylko w całości ponieważ wymaga aby przed podaniem ugotować je na parze przez 2 – 3 h aż całkowicie zmięknie. Do tego przedsięwzięcia potrzebny Wam będzie najlepiej garnek do gotowania na parze. Wydaje się, że za dużo z tym zachodu? Uwierzcie nam, że dla tego smaku warto się postarać:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s