Jak przyrządzić najlepszą białą kiełbasę na Wielkanoc?

Biała kiełbasa na polskich stołach pojawiła się jeszcze w XVII wieku. Podawana była w bogatszych domach z okazji świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Najczęściej robiona była osobiście przez panie domu aby mieć gwarancję najwyższej jakości. Na szczęście w Befsztyku można dostać Białą Kiełbasę Kresową, którą wyrabiamy sami używając wyłącznie mięsa wieprzowego: naszej karkówki, boczku, podgardla w naturalnym flaku, doprawiamy czosnkiem, majerankiem, pieprzem i…. to wszystko! 100% naturalnych składników najwyższej jakości. Biały kolor kiełbasa zawdzięcza zawartemu w niej mięsu: wieprzowinie, która początkowo różowa po ugotowaniu staje się szara, oraz tłuszczowi, który pozostaje biały.

kielbasa-biala-surowa-kresowa.2

Zabierając się do przygotowania białej kiełbasy warto dla podkręcenia jej smaku najpierw odpowiednio przygotować wodę do gotowania przed wrzuceniem do niej kiełbasy. My dodajemy do niej pokrojoną na ćwiartki cebulę, ze dwa listki laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach, sól i ewentualnie ząbek lub dwa czosnku (jeśli komuś ilość czosnku w samej kiełbasie nie wystarcza). Wodę zagotowujemy i dopiero wtedy wrzucamy kiełbasę. Kiełbasę parzymy, a nie gotujemy, co oznacza, że przez ok. 20-30 min utrzymujemy na minimalnym ogniu, a pod koniec wyłączamy ogień i trzymamy pod przykryciem. Kiełbasa ugotowana na średnim lub dużym ogniu starci wiele ze swojego unikalnego smaku.

Podać białą kiełbasę można na kilka sposobów. Rekomendujemy z dodatkiem chrzanu, ćwikły lub np. konfitury cebulowej. Albo oczywiście w świątecznym żurku! W nadchodzące Swięta Wielkanocne życzymy Wam samych pyszności na stołach, dużo radości, spokoju i – pomimo ponurych prognoz – choć odrobiny słońca!:)

beaver_choice_potato_horseradish_soup

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s