Nasz Pan Karp i inspiracja pulpecikami rybnymi

Pan Karp dostarcza do naszego sklepu Befsztyk.pl niesamowite rybne dania. Smakują jak u mojego dziadka, który był mistrzem przyrządzania ryb. Jednym z przysmaków są pulpety z karpia w pysznym rosole. Stały się one inspiracją do stworzenia zupy, którą delektujemy się przy Wigilijnym stole lub każdego innego dnia, kiedy przyjdzie nam ochota zjeść coś wyjątkowego.

Robimy ją tak..

zupa-skladniki

Ścieramy włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler) na tarce na dużych oczkach albo kroimy w słupki.

zupa-zarzywa

Gotujemy ją w wodzie z przyprawami (listki laurowe, ziele angielskie, ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku). Robimy wywar ale nie rozgotowujemy warzyw, mają być al dente, ale nie chrupkie.

zupa-w-garnku

A teraz nadszedł moment na uruchomienie kulinarnej wyobraźni, bo do wywaru, według gustu, można dodać albo pokrojone świeże pomidory, albo sok ze świeżych pomidorów i papryczkę chili, albo starte ogórki kwaszone i świeży posiekany koper.. Cokolwiek Wam przyjdzie do głowy – dobrze komponują się szczególnie smaki kwaśniejsze.

zupa-dodatki

Po wybraniu smaku przewodniego i dodaniu składników, wszystko zagotowujemy i wyłączamy gaz. Na koniec wrzucamy słoik pulpecików z karpia razem z rosołem (nie gotujemy ich bo są gotowe i dość delikatne) i doprawiamy śmietaną.

Koniecznie trzeba taką zupą kogoś poczęstować i posłuchać komplementów 🙂 Smacznego!

zupa-na-talerzu

Na zdjęciu wersja z pomidorami.

Reklama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s