Świąteczna szynka gotowana

Pan Piotr z Warszawy co roku tradycyjnie podaje szynkę z kością kupioną w naszym sklepie. Poprosiliśmy go o fotorelację z kuchni. Ponieważ na stole danie wygląda bardzo efektownie, przygotowanie sprawia wrażenie skomplikowanego. Tymczasem nic bardziej mylnego!

Otóż najważniejsze to znać wagę szynki, ponieważ zależy od niej czas gotowania. Jest to 45 minut na kilogram mięsa, licząc od momentu zagotowania – szynka 6 kilogramowa z kością gotuje się zatem 270 minut. Do dużego garnka należy wlać tyle wody, żeby zakryła całe mięso. Jako dodatek wystarczą liście laurowe i ziele angielskie, ponieważ szynka jest wcześniej wędzona i solona. Po zagotowaniu wody, trzeba ustawić średni gaz/ogień – szynka ma się parzyć, nie mocno gotować.

Pan Piotr zamawia na Befsztyk.pl szynkę świąteczną z kością (waży od 6 do 10 kg.), ale mamy również mniejszą szynkę świąteczną bez kości (waga od 0,8 kg do 1,5 kg.). W okresie przed wigilijnym najlepiej złożyć na nią wcześniej zamówienie i do dzieła! Robi wrażenie na świątecznym stole 🙂

1. liście laurowe i ziele angielskieszynka z przyprawami2. wody tyle, żeby przykryła mięso

szynka w wodzie3. gotujemy 45 min. na kilogram mięsa

4. studzimy i podajemy robiąc wrażenie na rodzinie 🙂

szynka 3335. Smacznego!

szynka pokrojona

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s