Gęsina na Świętego Marcina!

Już niedługo, bo 7 listopada, rozpoczyna się wchodząca powoli do tradycji polskich wydarzeń kulinarnych akcja Gęsina na Świętego Marcina. To VI edycja tego wydarzenia i jej twórcom, którym kibicujemy – Slow Food Polska – udała się przez ten czas rzecz niemała. Jak piszą swojej stronie, spożycie gęsiny w Polsce w ciągu ostatnich kilku lat wzrosło aż 3-krotnie!

swiety-marcin

Gratulujemy i jednocześnie bardzo się cieszymy, bo sami jesteśmy zdania, że mało które mięso może się równać z pięknie wypieczoną gęsią z chrupiącą skórką w jabłkach… Jeśli jeszcze nie próbowaliście to jest to pozycja obowiązkowa. Ale zanim zabierzecie się do dzieła, polecamy krótką lekturę poświęconą temu pysznemu drobiowi.

Na początek uwaga dla osób regularnie liczących kalorie – gęś ma ich naprawdę sporo! 100 g to 339 kcal (porównując indyk ma tylko 129 kcal / 100 g, kurczak – 158 kcal / 100 g). Ale kalorie to nie wszystko. Gęś w porównaniu z innymi mięsami ma jeden z korzystniejszych składów tłuszczów. Jest w niej dużo kwasów jedno- i wielonienasyconych, w tym znacznie więcej niż inny drób korzystnych dla serca kwasów omega-3 i omega-6. Są to te związki, które obficie występują w polecanym przez dietetyków mięsie ryb. Z gęsi o wadze ok. 6 kg można uzyskać aż 1 litr smalcu. Jest on niezwykle smaczny i na tle smalców z innych mięs najzdrowszy. Osobom o podwyższonym cholesterolu pozwala przywrócić równowagę frakcji cholesterolu, obniżając zły (LDL), a podwyższając dobry (HDL). Ma też niską temperaturę topnienia, przez co łatwiej go strawić, ale za to niezbyt nadaje się do smażenia.

Jedną z najbardziej znanych i cenionych w całej Europie ras  jest gęś Biała Kołudzka – jedyna rdzennie polska odmiana wywodzi się z Kołudy Wielkiej na Kujawach. To obecnie prawdziwa stolica gęsiny! Mieści się tam Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka, zajmujący się badaniami i hodowlą tej rasy. Biała Kołudzka Zwana jest gęsią owsianą – karmi się ją prawie wyłącznie paszami zielonymi, a przez trzy ostatnie tygodnie dla poprawy składu mięsa dostaje owies. Gęś na nasze szczęście jest bardzo wybrednym ptakiem. Nie toleruje żadnych antybiotyków ani hormonów wzrostu. Dodatkowo nie znosi chowu klatkowego i wymaga ruchu na otwartej przestrzeni. W sezonie od wiosny do jesieni żywi się w dużej mierze trawą. Wszystko to powoduje, że jej chów jest proekologiczny, co dla nas oznacza pyszne i zdrowe mięso.

Gęś biała kołudzka

koludzka

Choć w Polsce spożycie gęsiny z roku na rok dynamicznie rośnie, to wciąż prawie cała produkcja – 90%! – trafia na rynek niemiecki. W tym momencie zjadamy 2000 ton gęsiny w Polsce, a Niemcy – 20.000 ton. Nie należy się zatem dziwić często spotykanym polskim gęsiom sprzedawanym w opisanych po niemiecku opakowaniach.

Polecamy gęsi młodsze, ważące 3-4 kg. Starsze gęsi są tłustsze. Jeśli dla kogoś cała upieczona gęś to za dużo to polecamy rozpocząć zabawę od upieczenie piersi gęsi z kością. 1 sztuka waży ok. 1 kg. Pieczoną gęś często podaje się z dodatkiem upieczonych lub podgotowanych jabłek lub gruszek – bardzo fajnie pasują do smaku mięsa. Z przypraw przyjaznych gęsinie polecamy: majeranek, kminek, rozmaryn lub jałowiec.

Podczas pieczenia pamiętajcie aby przestrzegać zasad wymienionych w poprzednim poście. Upieczoną gęś skropcie zimną wodą i jeszcze kilka minut potrzymajcie w piecyku aby uzyskać wyśmienitą chrupiącą skórkę.

ges

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s