Pieczenie drobiu: w jakiej temperaturze i ile czasu?

Jesień, jesień… Czas, w którym po letnim i wczesnojesiennym szaleństwie warzywno-owocowym, wraca nam ochota na pyszną pieczoną gęś lub kaczkę. Jeśli nie bardzo wiecie jak się za to zabrać, zacznijmy od podstaw: ile czasu piec jaki rodzaj drobiu oraz w jakiej temperaturze? Rzut oka poniżej powinien wszystko wyjaśnić.

KURCZAK (waga ok. 2 kg) – pieczemy 90-120 min. / temp. 200 oC

KACZKA (waga ok. 2 kg) pieczemy 90 – 120 min. / temp. 200 oC

GĘŚ (waga ok. 4 kg) pieczemy 90 – 180 min. / temp. początkowo 250oC, potem 180 oC

BAŻANT pieczemy 45-55 min. / temp. 200 oC

INDYK 3,5 – 4,5 kg:  150-180 min. / 190 oC

INDYK 5 – 6 kg: 210 – 240 min. / 190 oC

INDYK 6,5 – 8 kg: 270-360 min. / 190 oC

Kilka uwag ogólnych:

  • nadzienie jest kwestią indywidualną, ale niezależnie od niego warto nadziewając ptaka pamiętać o maśle, które w trakcie pieczenia daje fantastyczny smak i soczystość
  • na wierzch ptaka przed pieczeniem warto oprócz przypraw położyć kilka plastrów słoniny, które nie pozwolą mięsu wyschnąć w trakcie pieczenia
  • w trakcie pieczenia pamiętajmy o obróceniu ptaka tak, aby upiekł się równomiernie z każdej strony, oraz o polewaniu go wytopionym na brytfankę tłuszczem co ok. kwadrans.

duck

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s