Z jakiego mięsa zrobić najlepszy rosół?

Klasyczny rosół najlepiej przyrządzić z dwóch rodzajów mięsa wołowego, w tym jednego z kością, czyli np. pręgi i szpondru lub antrykotu z kością i do tego np. dodać skrzydło indyka. Potrzebne nam będą również korzeń marchwi, korzeń i nać pietruszki i selera oraz por lub cebula. Do mięsa zalanego wodą dodajemy sól, pieprz nie mielony, ziele angielskie, kilka listków laurowych i ładny suszony grzyb. Wraz z warzywami, wywar gotujemy do ok. 2 godzin.

Jeżeli chcemy uzyskać klarowny rosół, to zagotowujemy wodę z mięsem i przed dodaniem przypraw i warzyw, zbieramy z wierzchu burzyny. Wywar w trakcje zbierania burzyn nie może się gotować zbyt intensywnie. Jak powierzchnia będzie czysta, dodajemy pozostałe składniki. W ten sposób uzyskacie elegancki, klarowny bulion:)

Doskonały rosół można również przyrządzić na kaczce lub gęsi. Proponujemy do tego odpowiednio tłuste nogi gęsi lub kaczki, ponieważ może być problem aby zmieścić ptaki w całości do garnka. Doprawiamy podobnie jak przy klasycznym rosole. Czas gotowania również zbliżony. Rosół gęsi lub kaczy jest naprawdę esencjonalny i tłusty oraz pyszny – ma niepowtarzalny głęboki smak. Osobom na diecie raczej odradzamy i proponujemy rosół na samym kurczaku 😉 Polecamy kurczaka zagrodowego .

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s